УЧИТЕЛИТЕ С РАЗНООБРАЗНИ ИДЕИ ЗА НОВАТА АКАДЕМИЯ ЗА ДЕТСКИ ТАЛАНТИ В РОЗОВО

09 Септември 2020, 10:00 |

Разнообразни предложения за функциите на ремонтираната сграда на ОУ “Св.Св. Кирил и Методий“ в село Розово, която ще бъде преобразувана в Детска академия за таланти направиха директори и преподаватели от казанлъшки училища на среща, по инициатива на Кмета на Общината Галина Стоянова. В обсъжданията участваха и авторът на идеята за нов облик на старото училище в Розово - местният бизнесмен Николай Спиров и проектантът арх. Николай Николов. „Дейностите на школите трябва да са смислени и за децата, и за родителите.“, отбеляза Кметът на Община Казанлък. „Паралелно с ремонта на старата сграда, започваме процес на избистряне на нейните функции.“, посочи Галина Стоянова.

Учителите, готови да се включат в нестандартния образователен процес, предложиха различни идеи за запознаване на подрастващите с уникалните за Казанлък и региона природни дадености и история, както и съвременни, модерни занимания по STEAM (Наука, Технологии, Инженерство, Изкуства, Математика). Интегрирането на знанията от различни науки за изучаване на процеси и явления чрез използване на иновативни методи на преподаване ще цели да се отговори максимално на интересите на децата, ще ги направи активни участници в реализирането на различни проекти, ще учат, преживявайки процеса. Освен природните науки – физика, химия, биология и математика, казанлъшките учители предлагат децата да изучават и роботика, астрономия, авиомоделизъм, както и да развиват таланта си в областта на изкуствата и спорта. Преподавателите бяха единодушни, че всичко, което ще предложи Детската академия, трябва да бъде съобразено с интересите на децата. Експериментални школи с практическа насоченост, разположени в многофункционални зали, с оформено външно пространство за отдих бе общото мнение на участниците в разговорите за формата на преподаване в обновената сграда. „Искаме да върнем живота в старото училище, да се развие като школа на национално ниво, в която децата да идват с желание и да развиват своите таланти.“, отбеляза авторът на идеята Николай Спиров.

Кметът Галина Стоянова припомни, че настоящият ремонт е едва първи етап по оформянето на старото училище в модерно средище за детски таланти. На втори етап предстоят вътрешни довършителни работи, обзавеждане и изграждане на спортни игрища, а след това – и изграждане на нов корпус, с възможност за нощувки на децата. Кметът на Казанлък заяви, че ще търси максимално широки консултации за бъдещето на новата академия, включително ще обсъди различните идеи с неправителствени организации, които имат отношение по темата.