Учредиха Консултативният съвет към кмета на Община Казанлък

20 Март 2024, 23:00 |

През последния месец и половина кметът на Казанлък Галина Стоянова проведе срещи във всички населени места, както и четирите квартала на града, и представи програмата си за управление за следващия мандат. В края на всяко събрание бяха избирани по трима души за членове на Консултативния съвет.

Мисията на съветът е: “Сплотяване на Казанлъшката общност на базата на информирано гражданско познание за управленските процеси и равноправна партньорска връзка между местната власт и гражданите на община Казанлък.”

Събранието се проведе в зала “Иван Милев”, където гостите бяха посрещнати с изложбата на възпитаниците на ПГ “Иван Хаджиенов” - “Градски метаморфози”.

На учредителното събрание присъстваха както почетни граждани на града така и изявени личности, които с професионалния си успех и талант създават имиджа на Казанлък. Сред тях бяха: Владимир Спасов със своя принос към инвестирането, Цветан Крачев спомагащ за развитието на културата, Христо Стоянов - художествен ръководител на ФА “Арсенал”, отличен с японски държавен орден за своите заслуги за активизиране на друстранния обмен на местно равнище между Япония и България, Едрьо Едрев - лютиер, Теодоси Теодосиев - Тео - генератор на мозъци в сферата на физиката, ГМ Петър Дренчев - шахматист и състезател, Иван Ничев - кинорежисьор, преподавател в НАТФИЗ, награден с орден “Стара планина”, проф. д-р Петко Петков - преподавател в Историческия факултет на на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", Христо Янев - футболист, старши треньор на ЦСКА, проф. Иван Бъчваров - доктор по квантова електроника, доц. Наталия Киселова - „доктор“ по Конституционно право от 2008 г и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в катедра „Конституционноправни науки“ - Юридически факултет, проф. Марин Добрев - изкуствовед.

Модератор на събитието бе Татяна Буруджиева - както я описа кметът на Казаналък - “тя е повече от политик, тя е социолог, доцент в СУ и депутат”. Буруджиева благодари за оказаната ѝ чест да бъде на това “уникално събитие, което е най-високото достижение на демокрацията, да се вслушаме в гласа на гражданите.” След това тя даде думата на Теодоси Теодосиев, който от своя страна подчерта пред всички присъстващи, че имат привилегията да участват в един мозъчен тръст или тръст на съвестта.

Наталия Киселова сподели, че от нас зависи в какво населено място ще живеем и, че учредяването на този съвет е първата стъпка към постигането на целта.

Буруджиева не скри надеждата си този проект да бъде припознат и от другите общини, защото "смятам, че хората са тези, които придават легитимност на политическите решения". Тя предложи да бъде направена страница, на която да се качват всички обсъждания и решения и наистина да има обратна връзка между обществото и местната власт.

Галина Стоянова с радост отбеляза, че Казанлък има много успели хора и нито един от тях не е забравил града си. Сподели и, че всеки един е различен и затова е безценен. Не скри и гордостта си от думите на г-жа Ничева “колко много училища имате в града”. “Има, защото Казанлък се развива, жив е и има многообразие”- отговори кметът.

Като всеки съвет така и този трябва да има свой ръководен орган. За председател бе избрана Цветолина Цветкова, за заместници Минчо Байков и Мария Стефанова.

Три са основните задачи до края на годината, които стоят пред съвета:
- Решение дали Бузлуджа да бъде стопанисван от Общината;
- избор за справедлива  формула за такса смет;
- сигурността и опазване на обществения ред на територията на Общината.

Първата опознавателна среща е насрочена за 25.03, на нея ще присъства и Парламентарната комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. В края на събранието новоизбраният председател каза, че една стабилна пирамида се държи на силна основа, а силната основа на съвета вече е поставена.