В Казанлък бяха официално открити 14-те Празници в Долината на тракийските царе

31 Август 2019, 0:03 |

Четиринайстите Празници в Долината на тракийските царе бяха открити официално тази вечер до емблематиичната Тракийска гробница в парк „Тюлбето“ в Казанлък.

Гостите на празника: Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, народни представители от областта, директори и представители на държавни институции, директори и представители на национални и регионални музеи, представители на академичната общност, делегации от побратимените градове Толиати, Русия и Дидимотика, Гърция приветства Кметът Галина Стоянова. „Добре дошли тук, до Казанлъшката тракийска гробница, вписана в световното културно наследство на ЮНЕСКО като един от първите материални паметници на международната организация в България!“, поздрави Стоянова до Тракийска гробница, вписана под егидата на ЮНЕСКО преди 40 години. „Добре дошли на 14-те празници в Долината на тракийските царе, белязани от 75-та годишнина от разкриването на емблематичната за града гробница!“, посочи тя и подчерта значението на тържествата за съхраняването на културно-историческото наследство в региона и гордостта на казанлъчани да бъдат носители на древната култура за бъдните поколения. „Тракийските празници са съпътствани с много събития - изложби, концерти, джаз фестивала, събития, които пресъздават и душевността, и културата на нашите предци, но и способността и всички хубави неща, които казанлъчани могат да пресътворят и в съвремието и чиито достойни наследници са на траките.“, посочи Кметът на Казанлък. „С всяка изминала година Тракийските празници стават все по–мащабни и все по –добри.”, каза Галина Стоянова и обърна внимание на значението на четиринайстата поредна научна траколожка конференция.

Специалната награда, посветена на именития български учен проф.Александър Фол, за принос в разкриване на древния свят на траките у нас връчи областният управител на област Стара Загора Гергана Микова: Добре дошли в прекрасния Казанлък, който не веднъж е доказвал, че може да носи гордо вдигнато знамето на България!. Градът с най-прекрасния символ на България – казанлъшката роза.“ Областният управител на Стара Загора благодари на Кмета и нейния екип, които години наред се грижат празниците в Казанлък да са факт и да стават все по-хубави. Гергана Микова обяви името на носителя на престижния научен приз. Доц. д-р Христо Попов е отличеният за 2019 учен с почетната статуетка „Орфей“ „заради научни интереси, отразени от многобройни археологически проучвания и публикации в сферата на селищната система, урбанизацията, рудодобива и металургията на тракийската древност“.

Новият директор на Националния археологически институт с музей при БАН отбеляза изключително високото ниво на всички номинирани и си пожела отличието да бъде анонс към всичко, което ще постигне в бъдеще. Той припомни големите имена в археологията, дали много за разкриването на могилите в Казанлък и заяви: „Казанлък наистина е най-доброто място за организирането на тези тържества в България, защото е сърцето и люлката на тракийската култура, но голямото съкровище на казанлъшко са хората и нека тази традиция да продължава!“, каза  носителят на наградата на името на проф.Алексанъдр Фол за 2019 доц. д-р Христо Попов.

Вечерта продължи с музиката на Представителен диксиленд на Сухопътните войски на НАТО и с любезното съдействие на посолството на САЩ в България, част от Джаз фестивал Казанлък 2019.

Празниците в Долината на тракийските царе бяха открити със силно алподирания спектакъл на ансамбъл „Чинари” -  „Траките”. Зареденото с много енергия послание на „Чинари“ за древната цивилизация по тези земи гласеше: „Радвайте се и танцувайте, защото Вашият Космос е изкуството!“.

 

Пресцентър на община Казанлък