В Казанлък започна 11-та научна конференция на траколозите

31 Август 2018, 14:17 |

В Културно-информационния център на ул.“Искра“№4 бе дадено начало на единадесетата поред конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура”. Престижният научен форум бе открит от Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова: „Празниците в Долината на тракийските царе са неизменно свързани с научната работа по темата.“, посочи Галина Стоянова. Кметът на Казанлък благодари на участниците в конференцията и организаторите от ИМ“Искра“ – Казанлък и пожела успех на всички учени.

Един от най-ценените научни форуми в средите на траколозите тази година събира представители на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, Института по Балканистика с Център по тракология при БАН, Института по изследване на изкуствата при БАН, Софийския университет „Свети Климент Охридски”, Нов български университет, Националната галерия, Регионален исторически музей – Русе и Историческите музей на Нова Загора, Хисаря и Казанлък.

По време на двудневните научни дискусии ще бъдат представени общо 19 доклада на 23 автора, разделени в четири заседания. Научните сесии са посветени на селищната система през късножелязната епоха в отделни региони; с археологически обекти, отразяващи погребалните и поменални практики на траките; с конкретни групи археологически находки. Последното заседание е посветено на религиозните вярвания на траките и тяхното проявление в различни аспекти на обществения и политическия живот, както и в погребалните практики, места и символи, свързани с тях.

Научната конференция на траколозите в Казанлък е очаквана среща на представителите на научните среди, с разнообразни по тематика доклади, представящи значими резултати от научни изследвания в областта на археологията, нумизматиката, епиграфиката, културологията, реставрацията, геологията и геофизиката.

Пресцентър на община Казанлък