В Крън бе открита обновената сграда на ОУ“ Св. Климент Охридски“

06 Септември 2018, 15:45 |

Обновената сграда на Основно училище“ Свети Климент Охридски“ бе открита днес в град Крън на официална церемония.

В деня на двойния празник за крънчани и техните деца поздрав към присъстващите на тържеството отправи училищният директор Мария Кафалиева:  „ Днес е 6 септември – този ден изпълва сърцата ни с гордост и патриотизъм. Този празник ни отвежда към понятия като дружност, единство, обединение, защото Родината е една  като сърцето, затова пулсира в него, където да е то.“

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова честити на жителите на Крън двойния празник  -  133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и откриването на обновената сграда на училището, с новата среда и с новите придобивки за учебната година. Тя определи обновяването като „една добре свършена работа от страна на строителите в лицето на инж. Курдов, на ръководителя на проекта Кънчо Христов, както и на екипите на училището и на кметството в Крън.“  Галина Стоянова призова родителите от Крън да записват децата си в местното училище, където средата за децата е позната, където са семействата и поколенията им и определи подобно решение като истински патриотично и родолюбиво. „Нека не бъдем българи само на националните празници, когато се прегръщаме с трикольора. Нека бъдем българи, когато се иска от нас много мъничко, за да засвидетелстваме родолюбието си към родния край.“, прикани тя.

Кметът заяви, че Община Казанлък прави всичко възможно училищата и детските градини не само в града, но и в населените места да бъдат в добра визия. Галина Стоянова пожела успешна учебна година на всички деца и ученици, които ще прекрачат прага на крънското училище, на учителите – да са все така сърцати, много добри и обгрижващи: „Защото към това училище ще тръгнат истински българи и родолюбиви деца.“, посочи тя.

Към призива на Галина Стоянова децата на Крън да се върнат в родния град се присъедини и кметът на Крън Теменужка Люцканова:   Нека върнем децата на Крън в нашето училище и това ще е нашата благодарност към всичко онова, което се прави за Крън и ще се прави в бъдеще!“.

Ръководството на училището благодари на всички дарители на училището и на хората, допринесли за неговото благоустрояване. На Кмета Галина Стоянова и дарители, допринесли със своята дейност за доброто на ОУ „ Св. Климент Охридски“ бяха връчени почетни грамоти и плакети.

Литературно – музикалната програма на възпитаници на училището в Крън зарадва публиката, която на финала бе поздравена и от обичаната Крисия, победителка в детския песенен конкурс „ Евровизия“- 2014г.

Сградата на ОУ“Свети Климент Охридски“ е реновирана в рамките на проект на Община Казанлък „Обновяване на образователната инфраструктура в Община Казанлък“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020. Общата стойност на проекта е в размер на 9 млн. 504 хил. 532 лв. по Оперативна програма „ Региони в растеж“ - 2014-2020, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. Със средствата са реконструирани общо осем обекта от образователната инфраструктура на територията на община Казанлък - три детски градини в казанлъшкия квартал “Изток“и пет училища – в селата Овощник, Хаджидимитрово, Ръжена и в градовете Шипка и Крън.

В резултат на строително-монтажните работи са въведени мерки за енергийна ефективност, ремонтирани и изградени са водопровод и канализационни инсталации, извършени са газификация и свързване с градската газоразпределителна мрежа, монтирано е ново оборудване и са осигурени мерки за достъпна среда.

Със завършването на дейностите по проекта до края на 2019г. учебната база на територията на общината ще бъде изцяло обновена.

Пресцентър на община Казанлък