Влиза в сила допълнителното подпомагане на млади семейства

19 Декември 2019, 13:00 |
От 01.01.2020 г. влиза в сила предложението ми за подпомагане на млади семейства и стимулиране на отговорното родителство в община Казанлък, след като днес част от визията ми за по-социална политика бе приета на сесия на Общински съвет. Местният парламент „каза „да” на предложенията, които направих още при встъпването ми в длъжност като кмет трети мандат.
Така от януари 2020 г.:
- поевтинява с 50% купонът за храноден на децата от 10-месечна до 3-годишна възраст в Детска млечна кухня и от 1 лев става 0,50 лв.;
- с 50% се увеличава стойността на един храноден на децата в детските ясли и детските градини за сметка на Общинския бюджет, за да се гарантира за децата от 3 до 7 години още по-качествено, разнообразно и здравословно меню;
- за всяко новородено дете семейството ще получава едногодишна финансова помощ под формата на ваучер на стойност от 500лв, който ще бъде за закупуване на памперси и храна. Грижата е насочена към отговорните, законосъобразните родители, защото процедурата ще предвиди редица изисквания, които кандидатите трябва да покриват: поне единият родител да е регистиран по постоянен адрес за поне последните 3 години, и двамата родители да са пълнолетни, здравноосигурени, със средно образование, да се осигуряват и да не получават социални помощи. Ако семейството има повече от едно дете, другите трябва да посещават детска градина или училище, според възрастта, да са имунизирани по Националния имунизационен календар. Кандидатстването за еднократната финансова помощ ще може да се извършва през цялата година.
С новите мерки целим поощряване на раждаемостта, задържане на младите хора в училище до получаване на средно образование, запазване на образованите млади семейства в община Казанлък, както и привличането на нови.