ЗАПОЧВА РАБОТА ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДЕТСКА АКАДЕМИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ТАЛАНТИ В СЕЛО РОЗОВО

04 Юни 2020, 17:45 |

В навечерието на откриването на строителна площадка Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова се срещна с всички страни, които имат отношение към превръщането старото училище в село Розово в модерен детски център за изкуства, наука и спорт. „Изцяло подкрепяме идеята и смятаме, че има много добро бъдеще като реализация.“, каза Галина Стоянова. „И защото имаме много талантливи деца, и, защото имаме добри учители и, защото можем да изпълним със съдържание сградата като функция.“, сподели Кметът на Казанлък. Тя приветства автора на идеята за детска академия за таланти – местния бизнесмен Николай Спиров, работата на проектанта – арх.Николай Николов, кмета на селото Венцислав Колев и избрания изпълнител на проекта, както и екипа от Общината, защитил проекта пред „Красива България“. Галина Стоянова пожела всички участници в процеса по преобразуването на старата постройка да работят в синхрон, с общи решения.

Първият етап на проекта предвижда ремонт на покрива на старата сграда ОУ“Св.Св. Кирил и Методий“ в селото, саниране, топлоизолация на фасадата, подмяна на дограмата и мълниезащитна инсталация.

Проектът бе одобрен по „Красива България”, мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура”. Стойността на проекта за първия етап е 214 300 лв. с ДДС, с осигурено съфинансиране от Община Казанлък в размер на 160 129,25 лв. с ДДС (70,01% от общия бюджет) Общински съвет – Казанлък одобри в края на миналата година.

Вторият етап предвижда изграждането на спални помещения, мини футболно игрище, тенис корт, така че мястото да се превърне в център за наука, изкуство и спорт за детските таланти.

В бъдеще ще бъде търсено финансиране за втория етап на проекта за Детска академия за развитие на таланти, който предвижда изграждане на спален корпус, амфитеатър, тенис корт и мини футболно игрище.

През последните години училището затвори врати поради намалелия брой ученици и проектът за модерна, функционална сграда ще даде нови шансове за развитие на талантливи деца от село Розово, община Казанлък, а, може би – и цяла България.