Заслужава си децата на Ръжена да учат в родното училище

15 Септември 2018, 19:10 |

За това призова кметът на община Казанлък Галина Стоянова по време на официалното откриване на обновеното ОУ“Свети Свети Кирил и Методий“ в село Ръжена: „Децата ви трябва да учат в това училище, ако вие искате да им дадете бъдеще.“, каза Галина Стоянова към родителите. „Децата на село Ръжена имат прекрасен и уютен дом, прекрасни учители и си заслужава всички деца на Ръжена да прекрачат този училищен праг, за да излязат тези граждани, които очакваме от тях да станат.“, каза Кметът на Казанлък. Тя изрази задоволство от факта, че за реконструкцията на петте училищни сгради по проекта на Община Казанлък са ангажирани местни фирми като едно от големите предимства за ангажираността на изпълнителите по проекта: „Да имаме възможността, въпреки Закона за обществените поръчки, да избираме местни строители. Тогава нещата се случват много по – добре, много повече отколкото ни позволяват средствата и проектите, и отговорността на строителите е много по- голяма.“

За дългогодишната сбъдната мечта благодари на Кмета и нейния екип директорът на училището Нанка Арнаудова: „В тази обновена сграда ние ще можем да повишим качеството на обучение на нашите деца.“, сподели тя пред гостите на тържеството и изрази признателност за „непрекъснатата подкрепа, която имат в лицето на Община Казанлък".

Сградата на Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ е реновирана в рамките на проект на Община Казанлък „Обновяване на образователната инфраструктура в Община Казанлък“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020. Общата стойност на проекта е в размер на 9 млн. 504 хил. 532 лв. по Оперативна програма „ Региони в растеж“ - 2014-2020, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. Със средствата са реконструирани общо осем обекта от образователната инфраструктура на територията на община Казанлък - три детски градини в казанлъшкия квартал “Изток“и пет училища – в селата Овощник, Хаджидимитрово, Ръжена и в градовете Шипка и Крън.

В резултат на строително-монтажните работи са въведени мерки за енергийна ефективност, ремонтирани и изградени са водопровод и канализационни инсталации, извършени са газификация и свързване с градската газоразпределителна мрежа, монтирано е ново оборудване и са осигурени мерки за достъпна среда.

Със завършването на дейностите до края на 2019г. учебната база на територията на общината ще бъде изцяло обновена.

В понеделник, на 17-ти септември общо над 7800 ученици, в това число 650 първокласници тръгват на училище в община Казанлък в началото на 2018/2019 учебна година. Сред тях са и учениците, които ще чуят първия учебен звънец в обновеното училище в село Ръжена.

Представители на Община Казанлък ще има във всички училища, отворили врати за първокласници и ученици в първия ден на учебната година, за да споделят техните емоции, вълнението на родители и преподаватели и да предадат пожеланията на Кмета Галина Стоянова и подаръци за успех по пътя към Знанието.

Пресцентър на община Казанлък