Зона за отдих и сцена в обновения център на град Шипка

26 Април 2018, 09:43 |

Това предвижда първият етап по проект „АРХИТЕКТУРНО ОФОРМЯНЕ и БЛАГОУСТРОЯВАНЕ на площад „Иван Георгиев“ в град Шипка.

Централният площад в града е пресечна точка на основни комуникационни артерии и след реализацията на проекта видът му ще бъде цялостно обновен и много по-функционален. Предвижда се  благоустрояване на пространството около съществуващия монумент и свързването му с площадното пространство чрез няколко амфитеатрално разположени тераси със засаждане на нова растителност, която да го отличава.

Ще бъдат обособени нови  зелени площи с организирани паркоместа около тях.

Сцената за обществени мероприятия ще бъде изградена в северната част на площада.

В централната част на парка се предвижда да бъде изградена детска площадка. Западно от нея, в сянката на съществуващите дървета ще бъдат оформени алея за игри, оборудвана с площадка за шах, пейки и маси.

В западната част на централното пространство на Шипка ще бъде обособен паркинг за леки автомобили.  

Проектът предвижда засаждане на нова декоративна растителност и обогатяване на съществуващите тревни площи.

Строителството на обекта ще се реализира на 2 етапа: Етап 1 - Архитектурно оформяне и благоустрояване на площад “Иван Георгиев“, по проект на фирма „АПРОПО - ВиолетаБакунина ЕТ, дарен безвъзмездно на Община Казанлък и Етап 2 - алеи и детска площадка.                       

През октомври, миналата година с решение на Министерски съвет правителството отпусна по бюджета на община Казанлък допълнителни средства в размер на 150 хиляди лева за „дейности, свързани с благоустрояване, паркоустрояване и зацветяване на централната градска част на град Шипка“.

В момента Общината е в процедура за избор на изпълнител за Етап 1. Срокът за кандидатстване е до 27-ми април, т.г., този петък, включително.

 

Пресцентър на община Казанлък