Кметът на Казанлък участва в сесията на Конгреса на местните власти в Страсбург

04 Април 2019, 15:43 |

Галина Стоянова взе участие в 36-то пленарно заседание на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа в Страсбург, Франция от 2-и до 4-и април, т.г. Тя бе част от състава на българската делегация с представители на местната власт, в която участваха кметовете на Елена и Панагюрище и председателите на Общинските съвети на Созопол, Търговище и Горна Малина.

Под мотото „Кметовете – защитници на демокрацията“ на първата за годината редовна сесия в централата на Конгреса в Страсбург са разглеждани въпроси, свързани с ролята на местните и регионалните власти за защита социалните права на младите хора, за защита на лицата, подаващи сигнали, модели за отворено управление на регионално ниво: прозрачни процедури и комуникация, механизми за по-добър диалог и участие на граждани, както и обсъждания за приноса на Конгреса за бъдещето на Съвета на Европа.  

По време на пролетната сесия на Конгреса българската делегация е имала среща с посланика на България в Страсбург Катя Тодорова, на която са обсъдени темите на Конгреса и актуални въпроси на местните власти.

Българското представителство в Страсбург е разпределено и в двете конгресни камари - на местните власти и на регионите. Конгресът на Съвета на Европа обединява 648 официални лица на изборни длъжности, които представляват повече от 200 000 местни и регионални власти на всичките 47 държави - членки. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова е представител в Камарата на местните власти, титулярен представител в Комисията по актуални въпроси и заместник–представител в Комисията по наблюдение.

 

Пресцентър на община Казанлък