Успех на първата парфюмерийна борса в Казанлък!

31 Май 2019, 16:51 |

Първи по рода си изложение и конференция, посветени на розата, розовото масло, парфюми и продукти от етерично-маслените култури бяха официално открити днес в уникалния Музей на розата в Казанлък. Кметът Галина Стоянова приветства участниците и пожела успех на инициативата: „Поздравявам Ви за организацията на тази първа проява, която по мащабите си, виждам, че не само ще стане традиционна, а е възможно да надскочи границите на България.“, каза тя. „По време на Празниците на розата в Казанлък присъстват хора от цял свят, ценители не само на розата, розовото масло и етеричните култури, ценители на красотата и грижата за нея, а Вие, производителите на продукти за тях сте много важни.“, посочи Галина Стоянова. Тя отбеляза още: „116-тите Празници поставят акцента върху Вас, научните работници, специалистите, които правят най-хубавите продукти на базата на етеричните масла, оценявани в много страни за най-добро качество, които отговарят не само на желанията и високите претенции на дамите и господата, но съперничат на световни парфюмерийни марки.“ Кметът на община Казанлък изрази радостта си, че Музеят на розата изглежда препълнен за първото представяне. Тя пожела на участниците и посетителите на парфюмерийното изложение и конференция да отнесат настроението на празника, с много хубави спомени и нови контакти, но и с отношение да подкрепят Закона за българската роза да излезе от Парламента и да се прилага в полза на розопроизводители и преработватели.

Успех на инициативата пожелаха и съорганизаторите: Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично-маслени култури, Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската Национална Асоциация Етерични масла, парфюмерия и козметика, инж. д-р Любомир Стоянов, член на Контролния съвет на БНАЕМПК.

От днес до 3 юни ще продължи изложението на повече от 20 производители и търговци на продукти, на основата на розата и етерично-маслените култури. Партньори на Общината за събитието са Българската национална асоциация – етерични масла, парфюмерия и козметика, Университета по хранителни технологии – Пловдив, и Института по розата и етеричномаслените култури – Казанлък. 

Кметът на община Казанлък поздрави лично и връчи грамота на всеки от участниците в парфюмерийната борса и лекторите в Научната конференция „Българската парфюмерийна индустрия - тенденции и аромати“.

Посетителите на парфюмерийния форум ще имат възможност да се консултират със специалисти и да изготвят свой, индивидуален парфюм  по време на работилницата „Направи си аромат“.

В 17.30 часа Музеят на розата ще се превърне в сцена за модното ревю - пърформанс на дизайнера проф. Мариела Гемишева „Нюансите на розата в цвят и аромат 2019“.

 

Пресцентър на община Казанлък