Успех на първия турнир по пожароприложен спорт за Купа „Севтополис“!

20 Юни 2019, 10:35 |

С това пожелание се обърна към състезателите и гостите на спортното събитие Кметът на община Казанлък днес в началото на професионалното съревнование в двора на РСПБЗН Казанлък. Галина Стоянова благодари за инициативата на комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН Стара Загора и за избора на казанлъшката Пожарна. Тя заяви общата амбиция състезанието да се превърне в традиция. „Обновената сграда за казанлъшките пожарникари е пример и образец за много Пожарни в България.“, сподели Кметът на Казанлък и отбеляза към състезателите, че те са „цветът и елитът на пожарните команди в България, по думите на комисарите“. „Изглеждате перфектно и аз съм горда да застана пред Вас!“, поздрави Галина Стоянова младите пожарникари от цяла България. „ Този първи път тук в турнира да стане традиционен и да ви виждаме всяка година тук във все по-добра и по-добра форма.“, пожела тя. Кметът на Казанлък призова огнеборците да се грижат за доброволците по места и посочи високата мотивация на младия доброволчески отряд в Казанлък.

Начало на първия турнир по пожароприложен спорт за Купа „Севтополис“ даде старши комисар Красимир Шоторов, директор „Оперативни дейности“ към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той откри състезанието и благодари за пълната подкрепа на Кмета на Казанлък и поздрави Галина Стоянова за създадените условия в Града на розите за пожарникарите: „Условия, с които да се гордеем и да имаме самочувствие на пожарникари!“.

В първата спортна проява на пожарникари от цялата страна за Купа „Севтополис“ участват представителните мъжки отбори от пожароприложен спорт на Регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ на 8-те най-добри Спортни клубове по пожароприложен спорт в страната: Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Пловдив, Разград, Стара Загора и представителния отбор на Факултет ПБЗН – МВР.

Повече от 80 състезатели се включват в надпреварата по преодоляване на препятствия, подобни на тези при истински пожар, гасенето на действителен огън, изкачване с щурмова стълба до четвъртия етаж на учебна кула, построяване на плангови линии за най-кратко катерене и др. Състезанията се провеждат в индивидуални и колективни дисциплини, съответно – изкачване с щурмова стълба и 100-метрова пътека с препятствия и пожарна щафета 4 по 100 м. с препятствия и бойно разгръщане от мотопомпа.

Пожароприложният спорт води началото си от 20-те години на миналия век на Стария континент, като правилата на състезанията са базирани изцяло на ежедневни ситуации, с които се сблъскват огнеборците. У нас основите на професионалната надпревара са положени още през 1929 г.

Пресцентър на община Казанлък