Видеонаблюдението е най-добрият начин за превенция на нарушения и контрол

04 Юли 2019, 19:58 |

Така оцени въвеждането на още 34 камери за видеонаблюдение на входовете/изходите на града кметът на община Казанлък Галина Стоянова на пресконференция в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4, с участието на представители на изпълнителя по проекта от А1. „При видеонаблюдението няма субективно отношение.“, отбеляза Галина Стоянова и припомни притесненията на жителите в ж.к.“Изток“ преди месеци за набези над автомобили, при пазаруване в магазини в района, оплакванията от безразборното движение на каруци и др.  „Всичко това са причини, заради които Общината пое ангажимент да реализира този проект”, обобщи причините за предприетите действия Кметът Галина Стоянова, заради които обеща на съгражданите си по-голяма безопасност, каквато новата система може да даде. Кметът на Казанлък увери, че направеното е само първи етап и ще се надгражда.

Мартин Филев, мениджър „ICT решения и иновации“ – интегрирани комуникационни и телекомуникационни услуги, ръководител на проекта в Казанлък, Петьо Желев – Регионален мениджър за Стара Загора и Анна Димова – Акаунт мениджър за региона направиха подробни разяснения пред журналисти за работата на новата система и възможностите за обмен на данни. Системата за градско видеонаблюдение от тип end-to-end вече е предотвратила телефонни измами и кражби на автомобили в други общини. В Казанлък работят нови 29 обзорни камери, които наблюдават събитията около тях, с възможност за добавяне на аналитични функции като присъствие в зона, пресичане на линии, липса на обекти и др. В тях може да се разпознае достатъчно ясно лице, така че да може да бъде използвано при злоумишлени действия върху други камери. Други 5 разполагат със система за разпознаване на регистрационни номера на автомобилите. Те ги разпознават дори при движение със скорост от 120 км/ч., с точност над 97%. При тях има възможност за добавяне на черни и бели списъци за издирвани автомобили или за автомобили, на които трябва да се обърне внимание. Така Общината ще разполага с точна статистика за движението и на автомобилите в периметъра на камерите. Всяка от тях е с технически характеристики за дадения участък за наблюдение и възможност да проследява за състоянието на камерите в съседство.

Картината от камерите на входовете/изходите на града, голяма част от ж.к.“Изток“, вътрешността на ромската махала „Касмера“ ще бъде проследявана от Общинското звено по сигурността. Данните ще се обработват и съхраняват в два независими data центъра, собственост на А1 и ще се съхраняват за период от 30 дни, а за регистрационните номера на автомобилите - 60.

Галина Стоянова заяви готовност събираната информация да бъде професионално използвана и от органите на реда за разкриване на нарушения. Тя изрази удовлетворение от дългогодишното партньорство на Община Казанлък с А1: „Те гледат на работата си тук с много голяма загриженост“. Наред с даренията за Фестивала на розата и събития от Културния календар в Казанлък, в случая те са предложили най-добрата възможност, "най-щадяща за бюджета на Общината и данъкоплатците“, коментира нововъведението Кметът на Казанлък.

С новите 34 камери към вече действащите по централните кръстовища, оживени зони и паркове в града броят на устройствата за видеонаблюдение в Казанлък става три пъти по-голям.

 

Пресцентър на община Казанлък